Open Monumentendag 14 en 15 september 2019

 

Open Monumentendag 14 en 15 september 2019        De Kilsdonkse Molen…een plek van plezier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eigenlijk was er in vroegere tijden maar weinig plezier op de molen. Er moest vreselijk hard gewerkt worden om de kost te verdienen. Maar het was natuurlijk wel een ontmoetingsplaats voor de boeren die hun graan kwamen brengen. En dan werden de mooiste ware en onware verhalen verteld.

Op De Kilsdonkse Molen zijn daar zeker nog herkenbare dingen van aanwezig.

Neem nu eens het plankje met borrelglaasjes zonder voet. Je borreltje kon je dan niet ergens neerzetten, maar moest je meteen opdrinken. Want tijd om te kletsen was er niet, er moest gewerkt worden!

Als er iets te vieren is, wordt de stand van de wieken ‘ in de vreugd ‘ gezet. Hier in Brabant waren we toch de arme tak onder de molens en het ‘mooi zetten’ van de molen gebeurde alleen met een vlaggenlijn. Terwijl in de rijke Zaanstreek dit veel uitgebreider werd gedaan. Die soberheid zie je ook terug op de molen, waar vaak alleen de naam en het jaartal maar staat vernoemd.

De Kilsdonkse Molen heeft nog meer ‘plezier’  naar zich toegetrokken door het prachtige Bezoekerscentrum, wat nu een echte ontmoetingsplek is geworden. En dan de fluisterboot, waarop je met veel plezier kunt genieten van een tocht over de Aa. En speciaal voor de Open Monumentendagen wordt er een wagenspel opgevoerd door een aantal vrijwilligers. Het is een bekend stuk van Bredero : ’De Klucht van de Meulenaer’ . Speeltijden worden later gepubliceerd.