MIDWINTERFEEST op De Kilsdonkse Molen

MIDWINTERFEEST op De Kilsdonkse Molen

Zaterdag 28 december van 16u tot 21u

Als de zon is ondergegaan zullen de molens het middelpunt worden van een feeëriek lichtschouwspel.

Een combinatie van het Midwintermalen en de Oliedag.

Wat is er die middag/avond allemaal te beleven:

  • De nieuwe oogst van de walnoten wordt geslagen en is de oliemolen dus in werking
  • Oliebollen, erwtensoep met roggebrood en wraps
  • Marshmallows, popcorn en broodjes aan de stok boven de vuurschalen voor de kinderen
  • Bezoekerscentrum is geopend met livemuziek van de band REBOOT

Een knusse winterse middag/avond om het jaar 2019 mee af te sluiten en vergeet je warme jas, muts en handschoenen niet.

Oogstfeest op zondag 6 oktober bij De Kilsdonkse Molen

Oogstfeest op zondag 6 oktober bij De Kilsdonkse Molen

Op deze dag kunt u in en rondom de molen ervaren wat er allemaal gebeurt met het graan voordat het als brood over de toonbank gaat. De Kilsdonkse Molen organiseert ook dit jaar weer het Oogstfeest met het thema ‘ van Akker tot Bakker’.

Om 10.45u zal deze ‘ vruchtbare dag’  buiten beginnen met een Oogstdankviering. Deze viering wordt verzorgd door pastor J. Jansen en het St. Barbaragilde. Hierna komen de boeren met de bakfiets  hun graan naar de molen brengen en wordt het graan gezegend.

De streekmarkt, met meer dan 15 kramen, laat u proeven en zien wat de oogst van dit jaar weer heeft gebracht. Bakker Bekkers en onze eigen vrijwilliger/ bakker  Jo vd Heuvel gaan ter plekke het eindproduct van het graan maken en bakken brood, krollen en speculaas.

De beide molens zijn te bezichtigen en de molenaars en rondleiders zijn aanwezig om u allerlei wetenswaardigheden te vertellen en te laten zien.

Voor de kinderen is er ook van alles te zien en te beleven. Samen met de touwslager je eigen springtouw maken, de dorsvlegel ter hand nemen om het graan te dorsen, het graan gemalen zien worden in de molen en hoe een pak stro uit de machine komt rollen en diverse buitenspelen.

Het Bezoekerscentrum is de hele dag geopend van 10u tot 17.30u voor o.a. een lekker bakje koffie met molenkoek of een streekbiertje en natuurlijk ‘ live’ muziek door orkest Varioso .

Ook de Fluisterboot vaart die dag van de molen naar Kasteel Heeswijk en terug. Voor de vaartijden en reserveringen kunt u kijken op de website.

De Kilsdonkse Molen is ook een oliemolen waar de beroemde walnotenolie wordt geperst. Daar zijn heel veel walnoten voor nodig en gelukkig zijn er die dit jaar weer volop. Heeft u walnoten over dan kunt u ze die dag ook inleveren. Zo draagt u op deze manier bij aan het in stand houden van deze unieke molens.

U bent van harte welkom op…

Zondag 6 oktober van 10.45u tot 17u bij De Kilsdonkse Molen

Adres: Kilsdonkseweg 4-6 5473KK Heeswijk-Dinther

 

 

Open Monumentendag 14 en 15 september 2019

 

Open Monumentendag 14 en 15 september 2019        De Kilsdonkse Molen…een plek van plezier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eigenlijk was er in vroegere tijden maar weinig plezier op de molen. Er moest vreselijk hard gewerkt worden om de kost te verdienen. Maar het was natuurlijk wel een ontmoetingsplaats voor de boeren die hun graan kwamen brengen. En dan werden de mooiste ware en onware verhalen verteld.

Op De Kilsdonkse Molen zijn daar zeker nog herkenbare dingen van aanwezig.

Neem nu eens het plankje met borrelglaasjes zonder voet. Je borreltje kon je dan niet ergens neerzetten, maar moest je meteen opdrinken. Want tijd om te kletsen was er niet, er moest gewerkt worden!

Als er iets te vieren is, wordt de stand van de wieken ‘ in de vreugd ‘ gezet. Hier in Brabant waren we toch de arme tak onder de molens en het ‘mooi zetten’ van de molen gebeurde alleen met een vlaggenlijn. Terwijl in de rijke Zaanstreek dit veel uitgebreider werd gedaan. Die soberheid zie je ook terug op de molen, waar vaak alleen de naam en het jaartal maar staat vernoemd.

De Kilsdonkse Molen heeft nog meer ‘plezier’  naar zich toegetrokken door het prachtige Bezoekerscentrum, wat nu een echte ontmoetingsplek is geworden. En dan de fluisterboot, waarop je met veel plezier kunt genieten van een tocht over de Aa. En speciaal voor de Open Monumentendagen wordt er een wagenspel opgevoerd door een aantal vrijwilligers. Het is een bekend stuk van Bredero : ’De Klucht van de Meulenaer’ . Speeltijden worden later gepubliceerd.

 

Nationale Molendagen zaterdag 11 mei en zondag 12 mei

Nationale Molendagen zaterdag 11 mei en zondag 12 mei

Een bijzonder feestelijk weekend voor De Kilsdonkse Molen, want het is precies 10 jaar geleden dat  de geheel gerestaureerde molen weer in bedrijf werd gesteld.

In 2003 werd een stichting opgericht met doel om de molen te herstellen. Vier jaar later verleende de gemeente Bernheze de vergunning voor de restauratie en op 8 mei 2009 mocht prins Friso, als Beschermheer van De Hollandsche Molen, het gerestaureerde molencomplex in gebruik nemen.

Tijdens de Nationale Molendagen zijn de molenaars aan het werk en zullen de rondleiders u meenemen door dit unieke molencomplex. Het Bezoekerscentrum is geopend voor een heerlijk drankje en de fluisterboot vaart zijn route naar het kasteel en terug over de rivier de Aa.

Zaterdag 11 mei gaan de Vrienden van De Kilsdonkse Molen dit jubileum vieren. Er worden twee interessante lezingen gegeven tussen 13 en 14u in het Bezoekerscentrum door Leo Endedijk en Hans de Mars.

Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd!

Leo Endedijk houdt zich bezig met de belangenbehartiging voor molens en monumenten op landelijk niveau. Daarnaast adviseert hij moleneigenaren en anderen over uiteenlopende onderwerpen. Ten tijden van de restauratie van de molen was hij directeur van De Hollandsche Molen en heeft hij het prachtige boek van De Kilsdonkse Molen geschreven. Dit boek is in 2011 uitgebracht en te koop in de molenwinkel. Zijn lezing gaat dan ook over de restauratie en zal hij ons meenemen in de geschiedenis van de wederopbouw.

Hans de Mars zal een lezing geven over het watermolenlandschap. In het stroomgebied van de Maas stonden ooit maar liefst 450 watermolens. De rol die watermolens speelden en nog spelen in de vorming van het landschap is volgens Hans de Mars volkomen vergeten.

Meer informatie over openingstijden en vaartijden kunt u vinden op de site www.kilsdonksemolen.nl

De eerste walnotenolie van 2019 is geslagen

De eerste walnotenolie van 2019 is geslagen

Op deze prachtige zonnige dag was er volop bedrijvigheid bij De Kilsdonkse Molen. Waar je ook maar keek zag je de olieslagers/molenaars aan het werk. Het waterrad draaide op volle toeren en de walnoten werden van de zolder naar beneden gedragen. Het vuur moest worden gestookt in de oliemolen om de pulp te verwarmen. Daarna kon in de vroege ochtend de eerste manden met walnoten geleegd worden onder de grote kantstenen. Het is een arbeidsintensief proces voordat uiteindelijk de olie geslagen kan worden. Gelukkig waren er ook veel kinderhanden die de olieslagers hebben geholpen om via een gootje de walnoten te laten pletten. Maar rond een uurtje of 12 vielen de eerste druppels walnotenolie dan toch in de bakken. De zolder ligt vol, dus er zullen nog vele zaterdagen volgen waarop olie wordt geslagen.

Ook in het Bezoekerscentrum was het aangenaam vertoeven. Ad van Lamoen had zeep gemaakt van lijnolie en zijn nicht Tonnie van Dijk had haar schilderijen tentoongesteld en was daar ook aan het werk. Er werden oliebollen gebakken en iedereen kon van verschillende stamppotjes proeven waarin walnotenolie was verwerkt. En dan kon iedereen in de middag ook nog eens genieten op het buitenterras van een warm ‘voorjaarszonnetje’.

Tekst en foto’s : Ine Zonneveld