De eerste walnotenolie van 2019 is geslagen

De eerste walnotenolie van 2019 is geslagen

Op deze prachtige zonnige dag was er volop bedrijvigheid bij De Kilsdonkse Molen. Waar je ook maar keek zag je de olieslagers/molenaars aan het werk. Het waterrad draaide op volle toeren en de walnoten werden van de zolder naar beneden gedragen. Het vuur moest worden gestookt in de oliemolen om de pulp te verwarmen. Daarna kon in de vroege ochtend de eerste manden met walnoten geleegd worden onder de grote kantstenen. Het is een arbeidsintensief proces voordat uiteindelijk de olie geslagen kan worden. Gelukkig waren er ook veel kinderhanden die de olieslagers hebben geholpen om via een gootje de walnoten te laten pletten. Maar rond een uurtje of 12 vielen de eerste druppels walnotenolie dan toch in de bakken. De zolder ligt vol, dus er zullen nog vele zaterdagen volgen waarop olie wordt geslagen.

Ook in het Bezoekerscentrum was het aangenaam vertoeven. Ad van Lamoen had zeep gemaakt van lijnolie en zijn nicht Tonnie van Dijk had haar schilderijen tentoongesteld en was daar ook aan het werk. Er werden oliebollen gebakken en iedereen kon van verschillende stamppotjes proeven waarin walnotenolie was verwerkt. En dan kon iedereen in de middag ook nog eens genieten op het buitenterras van een warm ‘voorjaarszonnetje’.

Tekst en foto’s : Ine Zonneveld

Olie-dag bij De Kilsdonkse Molen op Zaterdag 16 februari 2019

Olie-dag bij De Kilsdonkse Molen op Zaterdag 16 februari 2019

van 10.00 tot 17.00 uur.

De rijke oogst van afgelopen najaar heeft er voor gezorgd dat de zolder boven de oliemolen tot de
nok vol ligt met walnoten. Eindeloos zijn ze gesorteerd door de molenaars en nu klaar om onder
grote kantstenen verpulverd te gaan worden. Vol trots en verwondering zullen we de eerste druppel
walnotenolie in het vat zien vallen. Met dank aan de vele mensen uit het dorp en omgeving die hun
walnoten aan De Kilsdonkse Molen hebben geschonken en daardoor dit proces van olieslaan
mogelijk maken.
Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe ze vroeger olie maakten? Zonder de machines van nu? Wilt u
dit unieke proces met eigen ogen aanschouwen, kom dan zaterdag 16 februari een kijkje nemen.
De kinderen worden hierbij actief betrokken.
De molenaars/olieslagers van De Kilsdonkse Molen geven een demonstratie van het slaan van olie
uit noten en/of zaden en er worden demonstraties gegeven hoe u deze olie kunt gebruiken.
Hoe en waarvoor gebruik je lijnolie, koolzaadolie of walnotenolie.
In het Bezoekerscentrum is een proeverij van stamppotten waarin walnotenolie verwerkt is. Er
worden oliebollen gebakken.
Iedereen, zowel jong als oud, is van harte welkom op deze Olie-dag (gratis entree)

Midwintermalen bij De Kilsdonkse Molen

Midwintermalen bij De Kilsdonkse Molen

Op zaterdag 22 december zal voor de eerste maal in de geschiedenis van de Kilsdonkse Molen, de molen tot in de late avonduren te bewonderen zijn. Als er genoeg wind is zal de molen vanaf 10u tot ’s avonds 21u zijn graan malen.

We vieren dat de dagen weer langer worden en de natuur zich voorbereidt op een nieuw groeiseizoen van het graan. Maar ook met de gedachten dat de molenaars vroeger een zwaar leven hadden. Ze moesten vaak in de nacht uit hun bed als er wind stond om te gaan malen. Er is zelfs een verhaal waarbij de molenaar een touw aan de wieken bond en aan de poot van zijn bed. En als de wind dan in de avond of nacht kwam opzetten dan werd hij vanzelf wakker ‘gerammeld’. Het is misschien hieruit wel te verklaren dat er voor de molenaar gelegenheid genoeg was om op zijn molen meisjes te ontvangen om met hen te kunnen ‘malen’.

Het nachtmalen zal velen zwaar zijn gevallen en het is daarom geen wonder, dat dit in een molenversje tot uitdrukking komt…

Het molenaarsleven                              of         Of als hij ’s nachts moet uit zijn kooi

Heeft God ons gegeven                                     Al is het weer dan ook niet mooi

Maar het malen met de nacht                         Toch moet hij malen, slaap of niet

Heeft de duivel er in gebracht                          Want zonder meel zijn kan hij niet

De molen zal feestelijk verlicht worden en natuurlijk zijn er heerlijke warme drankjes te verkrijgen, erwtensoep, glühwein en oliebollen en zullen de rondleiders en molenaars u hartelijk welkom heten, zij hebben hun praatje al klaar voor u….

LENTEMARKT bij DE KILSDONKSE MOLEN

LENTEMARKT bij DE KILSDONKSE MOLEN
Heeswijk-Dinther
Maandag Tweede Paasdag 2 april van 10.00 uur-17.00 uur

Op maandag 2 april vindt de feestelijke opening van het zomerseizoen plaats. De molen zal zijn wieken en het waterrad laten draaien en de rondleiders zullen u het verhaal vertellen van deze unieke molen. Rondom de molen zal een gezellige markt zijn waar u kunt proeven van de streekproducten, een abdijbiertje kunt nuttigen en de producten van de molen kunt kopen.
Ondernemers uit de regio presenteren hun voorjaarsproducten, zoals de eerste verse asperges, aardbeien, honing en nog veel meer heerlijke producten om mee naar huis toe te nemen
En natuurlijk kunt u in het Bezoekerscentrum genieten van het uitzicht op het Aa-dal met een lekkere lunch, een kopje koffie of een drankje.
Inmiddels is de fluisterboot ook weer te water gelaten en de boot zal op deze lentedag voor het eerst weer gaan varen. Iedere woensdag, zaterdag en zondag is er losse verkoop en de andere dagen op afspraak.
Het Bezoekerscentrum zal voortaan zes dagen per week geopend zijn van 10.00 uur tot 18.00 uuru. Alleen op dinsdag is de horeca gesloten. Ook zal er na deze dag een nieuwe uitgebreide lunchkaart gepresenteerd gaan worden.
Een gezellig en leerzaam dagje uit voor jong en oud.
Gratis toegang en volop parkeergelegenheid om deze lentemarkt te kunnen bezoeken.

Olie-dag bij De Kilsdonkse Molen op Zondag 25 februari

Olie-dag bij De Kilsdonkse Molen op Zondag 25 februari 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe ze vroeger olie maakten? Zonder de machines van nu? Breng dan zeker een bezoek aan de unieke molen van Heeswijk-Dinther. De molenaars/olieslagers van De Kilsdonkse Molen geven een demonstratie van het slaan van olie uit noten en/of zaden.  Hoe en waarvoor gebruik je lijnolie, koolzaadolie of walnotenolie?

In het Bezoekerscentrum  is een proeverij van stamppotten waarin walnotenolie verwerkt is. Er worden oliebollen gebakken en je kunt zien hoe zeep wordt gemaakt. Maar ook het schilderen met  olieverf en hoe deze gebruikt wordt zal voor de kunstenaars onder ons interessant zijn. De kinderen worden hierbij actief betrokken. In het voorjaar van 2017 zijn er in deze regio heel veel notenbomen door de vorst getroffen, waardoor ze geen noten gedragen hebben. Een strop voor de molen, want veel mensen uit deze omgeving schenken hun noten in het najaar. Maar gelukkig zijn er toch voldoende noten aangeleverd om op zondag 25 februari a.s. de eerste lichting te gaan slaan. Iedereen, zowel jong als oud, is van harte welkom op deze Olie-dag (gratis entree)

Kom je ook luisteren en kijken op De Kilsdonkse Molen?

Over ruim twee weken starten de Nationale Voorleesdagen van 25 januari t/m 4 februari. Op De Kilsdonkse Molen wordt op woensdagmiddag 31 januari door opa Gijs voorgelezen uit het boek van Muis Jan. Maar niet alleen wordt er voorgelezen, de kinderen gaan daarna samen met de molenaar op zoek naar Muis Jan in de molen !!! Doelgroep groep 1 t/m 4

Voorlezen is elke dag een feest. Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw het weer prachtig vinden. Voorlezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Het programma begint om 14.15 en eindigt om 16.15u. en de entree is gratis.

Oogstfeest op zondag 1 oktober ‘ van Akker tot Bakker’

Oogstfeest op zondag 1 oktober ‘ van Akker tot Bakker’

Samen met De Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther organiseert De Bakkers Lamers het gezellige oogstfeest bij de molen. In de prachtige natuur rondom de molen kunt u de sfeer proeven van ‘ Akker tot Bakker’. Het dorsen van het graan, het malen op de ouderwetse manier en tenslotte het bakken door de bakker.

De Kilsdonkse Molen heeft dit jaar een bijzonder kroonjaar. Het is namelijk 175 jaar geleden dat de molen weer werd herbouwd na een brand. De molen die we nu kennen is gerestaureerd naar het voorbeeld van die molen van 1842. Om dit feit te vieren begint deze heugelijke dag met een Oogstdankviering in de openlucht. De viering wordt geleid door pastoor J. Jansen en  het St. Barbaragilde. Iedereen is hiervoor uitgenodigd. De viering begint om 10.30u. Daarna wordt de streekmarkt geopend van 11u tot 17u. Een markt waar volop gekocht, gekeken, geproefd, gedronken en gegeten kan worden. De BBQ gaat aan, warme broodjes komen uit de oven en er is ‘ live’ muziek.

Ook de molens zijn te bezichtigen en is het bezoekerscentrum geopend.

Voor de kinderen is er van alles te zien en te beleven. Een rit met paard en wagen of je eigen springtouw maken, het graan gemalen zien worden in de molen of ze kunnen zelf de dorsvlegel ter hand nemen.

De fluisterboot vaart die dag 4 maal een vaart van Molen richting Kasteel Heeswijk en weer terug naar de Molen.

Er is een fietsroute uitgestippeld van ongeveer 18 km en 14 km van Heesch naar De Kilsdonkse Molen  en terug. Met een verrassende pitstop tussen 10-13u die verzorgd wordt door De Bakkers Lamers met iets lekkers om weer energie op te doen.

U bent van harte welkom op…..

Zondag 1 oktober van 10.30-17uur bij De Kilsdonkse Molen

Om 10.30u    : Openluchtviering met Gilde

Van 11-u-17u: Streekmarkt

Adres: Kilsdonkseweg 4-6,  5473-KK, Heeswijk-Dinther

Het VerhAal verrast met kunst, muziek en literatuur langs de Aa

Het VerhAal verrast met kunst, muziek en literatuur langs de Aa

Het VerhaalZondag 27 augustus vindt Het VerhAal plaats. Het sfeervolle gratis literaire festival langs de oever van de Aa ontvangt dit jaar onder anderen Bart Chabot, Pepijn Lanen en Ellen Deckwitz. Daarnaast verbindt Het VerhAal literatuur met alle mogelijke vormen van kunst. Bekende en minder bekende auteurs en kunstenaars staan naast elkaar in de natuur. De route is een prachtige wandeling door de natuur van de bibliotheektuin in Veghel tot de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther. Er is ook een fietsroute uitgezet. Om alles te zien moet af en toe afgestapt en gelopen worden. Het festival is gratis toegankelijk en biedt literaire en muzikale optredens, acts en beeldende kunst langs de oevers van het riviertje de Aa. Ook het verhaal van de rivier zelf heeft een plaats gekregen, verteld door waterschap Aa en Maas. Een bijzonder onderdeel vormt de hoogmis om 12.00 uur in de idyllische omgeving achter kasteel Zwanenburg. Pastoor Joost Jansen, norbertijn van de abdij van Berne, belicht het water in de bijbel. De mis wordt omlijst door het Haydn Ensemble.

Al lopend komen de festivalgangers elke paar honderd meter voor een nieuwe verrassing te staan. Een dag voor iedereen die houdt van literatuur, kunst en natuur in de breedste zin. Aan begin, eind en onderweg zijn aparte hapjes en drankjes te krijgen.

Het actuele programma en informatie over de diverse acts is te vinden op www.hetverhaal.nu

Organisatie Literair festival Het VerhAal wordt georganiseerd door de bibliotheken Veghel en Heeswijk-Dinther, kunstgroep De Compagnie, de Bernhezer Kunstkring en de Toeristisch Recreatieve Vereniging Bernheze. Het is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Meierijstad, Rabobank Bernheze, Rabobank Uden en Veghel en waterschap Aa