Nationale Molendagen zaterdag 11 mei en zondag 12 mei

Nationale Molendagen zaterdag 11 mei en zondag 12 mei

Een bijzonder feestelijk weekend voor De Kilsdonkse Molen, want het is precies 10 jaar geleden dat  de geheel gerestaureerde molen weer in bedrijf werd gesteld.

In 2003 werd een stichting opgericht met doel om de molen te herstellen. Vier jaar later verleende de gemeente Bernheze de vergunning voor de restauratie en op 8 mei 2009 mocht prins Friso, als Beschermheer van De Hollandsche Molen, het gerestaureerde molencomplex in gebruik nemen.

Tijdens de Nationale Molendagen zijn de molenaars aan het werk en zullen de rondleiders u meenemen door dit unieke molencomplex. Het Bezoekerscentrum is geopend voor een heerlijk drankje en de fluisterboot vaart zijn route naar het kasteel en terug over de rivier de Aa.

Zaterdag 11 mei gaan de Vrienden van De Kilsdonkse Molen dit jubileum vieren. Er worden twee interessante lezingen gegeven tussen 13 en 14u in het Bezoekerscentrum door Leo Endedijk en Hans de Mars.

Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd!

Leo Endedijk houdt zich bezig met de belangenbehartiging voor molens en monumenten op landelijk niveau. Daarnaast adviseert hij moleneigenaren en anderen over uiteenlopende onderwerpen. Ten tijden van de restauratie van de molen was hij directeur van De Hollandsche Molen en heeft hij het prachtige boek van De Kilsdonkse Molen geschreven. Dit boek is in 2011 uitgebracht en te koop in de molenwinkel. Zijn lezing gaat dan ook over de restauratie en zal hij ons meenemen in de geschiedenis van de wederopbouw.

Hans de Mars zal een lezing geven over het watermolenlandschap. In het stroomgebied van de Maas stonden ooit maar liefst 450 watermolens. De rol die watermolens speelden en nog spelen in de vorming van het landschap is volgens Hans de Mars volkomen vergeten.

Meer informatie over openingstijden en vaartijden kunt u vinden op de site www.kilsdonksemolen.nl