De eigenschappen van spelt zorgen ervoor dat het filteren van het bier wat moeizamer verloopt, maar de smaak is voortreffelijk.

Nu is spelt weer in opkomst. Met name vanwege de belangstelling uit de biologische landbouw. Spelt heeft namelijk minder mest nodig, is beter bestand tegen ziekten en heeft een harde korrel met een hoog gehalte aan gluten en dat is gunstig voor het bakken van brood.

Spelt is een soort grove tarwe. Het kan gegeten worden in plaats van gewone tarwe. De smaak is echter wel iets anders dan die van gewone tarwe. De kafjes van gewone tarwe laten ook heel gemakkelijk los, terwijl die van de speltkorrel zeer vast zitten. Dit betekent, dat ze er met een molen afgepeld moeten worden, voordat de speltkorrel gemalen kan worden.

Spelttarwe is ontstaan in het Nabije Oosten, waar het al minstens 3000 jaar wordt verbouwd. In de twintigste eeuw is spelt bijna geheel verdrongen door gewone tarwe omdat speltgraan minder opbrengt per hectare, en omdat het pellen in de pelmolen extra tijd en geld kost.